loading...

18 april 2020
Data herstel van een defecte harde schijf

Ik kreeg in de ochtend een bericht van een collega-leerkracht. Haar externe harde schijf werd niet meer herkend door zowel haar computer als haar laptop. Als ze een gratis versie van herstelsoftware liet lopen, zag ze wel enkele bestanden van de harde schijf. Na wat heen-en-weer-gechat besloot ik de schijf af te halen bij de desbetreffende collega om hem zo verder te testen.

De Medion HHDrive 2 Go

Met daarin een Seagate Barracuda S1D3YABD van 1000GB. Een normale externe 3.5 inch HHD, hoewel externe SSD's stilaan hun opmars maken. De Medion behuizing beschikt over een USB 3.0 aansluiting. Om het mezelf makkelijk te maken liet ik de harde schijf in de behuizing. Via USB 3.0 zijn de snelheden voldoende hoog.

De harde schijf zonder zijn cover

Voorbereiding

Ik sloot de harde schijf aan op mijn server, want met Ubuntu als OS heb ik hier wat krachtige tools tot mijn beschikking. Daarnaast is er heel wat opslagcapaciteit en kan ik langdurende taken in de nacht laten doorlopen. Vooraleer de data bekeken werden, maakte ik met een ddrescue een image van de volledige schijf. Hierdoor wordt er niet direct op de harde schijf gewerkt want hoe meer bedrijfsuren een kapotte schijf krijgt, hoe meer er stuk kan gaan. Toen de image klaar was konden we het werk opsplitsen in twee onderdelen: de data en wat er precies met de schijf scheelt.

De data

De in ddrescue gemaakte image opende ik met een andere tool, testdisk. Deze tool is speciaal ontworpen om verloren partities terug te halen en kan zowel op Linux, macOs als Windows gerund worden. Testdisk vond al snel de partitie terug... Hierdoor werden alle bestanden zichtbaar.

Ddrescue aan het werk. Kies altijd om een log bij te houden, dan kan de software verdergaan waar hij gestopt is.

Toen het kopiëren van bestanden beïndigd was liet ik nog een deep scan los op de image. In het geval dat de collega bepaalde verwijderde bestanden graag terug had... Hiervoor gebruikte ik de tool foremost, waar verwijderde bestanden terughalen het voornaamste doel is. Foremost maakt voor elk type bestand een map aan en plaatst daar de gevonden bestanden in. MP4 bestanden vind je zo makkelijk terug in de MP4 map. Na foremost te gebruiken was het data recovery gedeelte klaar.

De schijf

Wat scheelde er nu precies aan de schijf? Waardoor waren de bestanden ineens verdwenen? De schijf startte wel degelijk op en er was geen tikkend geluid van de actuator (bewegende arm). De bits lezen was ook geen probleem, zoals je hierboven kan lezen.
Ik had eerder al een vermoeden dat iets met de partitietabel geprutst had. Om te starten haalde ik HDTune boven. Dit stukje software gebruiken mijn schoolkameraad en ik al sinds we nog leerling waren op de school waar ik nu IT-coördinator ben. Mijn vermoeden werd bevestigd. Direct na het starten van de error scan werd de eerste block rood, wat aangeeft dat er zich een slechte sector bevindt op deze plek. Laat nu net dat de plaats zijn waar de partitietabel opgeslagen wordt... Mysterie uitgeklaard, deze schijf mag de vuilbak in, eenmaal de data teruggehaald is.

De defecte sectoren in het rood